fredag 8. januar 2021

1001 godnatthistorier - 500. Historien om Njål Nattergal

 

500. Historien om Njål Nattergal

-          Den vakreste fuglesangen hører du om natten, sa fru Fantasia da hun kom inn til M.

-          Men da sover jeg, jo, svarte M.

-          Ja, det er sant, sa feen. - Nå synes Njål det er litt for kaldt nordpå – han liker seg best i varmere land enn Norge. Likevel kan man av og til høre ham i varme sommerkvelder sørpå der han gjemmer seg i løvskogen.

-          Njål gjør ikke så mye av seg og er ikke lett å se, gråbrun som han er.

 

-          Men vakrere fuglesang er det sjelden å høre. Siden alle de andre fuglene stort sett synger når det er lyst, har Njål tatt natten til hjelp. Det er først når det blir kveld at han tar til med sangkunstene sine.

-          Fordi han er så flink til å synge, er det mange som har spurt Njål om han ikke burde bli operasanger i Den norske opera. Njål har flere ganger vært og sett på operahuset, men siden han ikke har funnet et bra sted å bo der, har han slått fra seg tanken.

 

-          Når de som har laget bygget ikke en gang har satt opp noe så enkelt som en fuglekasse, kan det være det samme, mener Njål. Dessuten har han hørt på de som synger der om kvelden, og det høres absolutt ikke pent ut. Ikke riktig så ille som Kra Kråke når han åpner nebbet sitt, men vakkert er det ikke.

-          Njål Nattergal har en klar mening om hvorfor operasangerne ikke synger bedre. Det er fordi de ikke har nebb. Det kan også være andre grunner, selvsagt. Det er utrolig hvordan det hjelper å spise insekter, for eksempel. Biff og loff er ikke nettopp det som gjør stemmen vakker. For ikke å snakke om sigarer og whisky!

-          Dessuten er det litt for kaldt i Norge. Njål passer derfor på å trekke sydover før det blir kuldegrader i luften. Njord Nordavind pleier å si fra når tiden er inne til å fly sin vei. Njord sørger også for at det blir medvind.

-          Man skulle kanskje tro at Njål Nattergal er litt høy på pæra fordi han synger så fint, men slik er det ikke. Han er en liten uanselig fugl med stor stemme. Helt annerledes enn Pål Påfugl.

 

-          Pål er vakker å se på, men styggere sang er det ikke mange fugler som har.

-          Njål Nattergal har forsøkt å lære bort kunstene sine når han har vært i Syden om vinteren, men ingen av de store operakomponistene har vært interessert i å høre på ham.  For lenge siden var noen i nattergalfamilien i kontakt med en italiensk komponist som het Rossini, men det møtet var ikke vellykket. Rossini var mer opptatt av å spise tørkete druer, eller rosiner, enn å lytte til nattergalsang. Hadde det ikke vært for all rosinspisingen, kunne nok operaene hans vært mye bedre. Det er Njål helt sikker på. Hadde Rossini heller spist mer insekter, ville mye vært annerledes i verdens operaer.

Operinne, operate, operute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: