onsdag 27. januar 2021

1001 godnatthistorier - 518. Historien om Jeanett Skjærsmin

 

518. Historien om Jeanett Skjærsmin

-          Snart er det sommer og det vet jeg en som gleder seg til, sa fru Fantasia og glattet på dyna før hun satte seg ved siden av M.

-          Du mener meg, spurte M.

-          Jeg vet jo at du gleder deg til sommeren, akkurat som du gleder deg til vinter, vår og høst. Det er Jeanett Skjærsmin jeg tenker på. Jeanett liker seg best om sommeren; det er da hun viser seg frem i all sin prakt.

-          Det er ikke nok med at hun blomstrer over hele seg. Hun har slik en deilig duft også. Nesten alle liker Jeanett der hun står med de fine hvite blomstene sine. Noen liker henne alt for mye. Det er helt greit med et besøk av Birgit Bie, for hun forsyner seg bare av nektar og blomsterstøv. Humler og andre insekter som er ute etter nektar, er også helt greit. Dessverre er det flere andre som ikke nøyer seg med det. De gnager på blader og blomster og legger egg rundt omkring. Eggene blir til larver som ikke kjenner magemål.

-          Det verste er at de ikke spør om lov heller før de legger eggene sine. Hadde det ikke vært for at Jeanett har mange gode hjelpere, kunne det sett ille ut på sensommeren. Trolig ville hun ikke hatt et eneste blad igjen når Herbert Høst kom, om det ikke hadde vært fugler og snylteveps og andre som spiser egg og larver.

-          Jeanett har mange ganger lurt på om det ikke ville vært fornuftig å flytte til andre steder, men problemet er at nesten over alt hvor det er trivelig å bo, er det opptatt. Jeanett har tatt kontakt med den nære slektningen sin, Jeanette Sjasmin som holder til i varmere strøk. Jeanette sier at der hun bor, er det enda flere som forsyner seg av både blader og blomster.

-          Hold deg der du er i Trøndelag, sier Jeanette. – Du må gjerne komme hit på ferie om du vil det, men det er helt sikkert best for deg å holde deg hjemme. Jeg vet ikke om du har snakket med Inger Inderøysodd og Sjur Skjenning om hvordan det var da de var på ferie i Syden?

-          Jo, jeg har da hørt om hvordan det var i varmen, sa Jeanett. - Inger holdt seg stort sett i kjøleskapet hele tiden mens hun ventet på at flyet skulle gå nordover.

 

-          Jeg fikk til og med et fint bilde av Inger sammen med Inger Ingefærøl fra E. C Dahls bryggeri, sa Jeanette Sjasmin.  - Inger Ingefærøl drømmer fremdeles om den gangen hun holdt til på den fabrikken som kalles for Sukkerhuset i Trondheim.

-          Det vil jeg høre mer om. Går det an at en fabrikk heter Sukkerhuset?

-          Det kan jeg fortelle om en annen gang, svarte feen. – Om jeg husker det. Men går du rundt i Trondheim om våren og sommeren, vil du mange steder kjenne duften av Jeanett Skjærsmin. Hun gjorde aldri alvor av planene sine om å flytte til Syden etter å ha hørt hva Inger Inderøysodd hadde å fortelle. Det var nok best slik. Nå gleder hun trondhjemmerne hver eneste sommer og er trønder god som noen.

Trond, trønd, trute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: