torsdag 7. januar 2021

1001 godnatthistorier - 499. Historien om Marit Manta

 

499. Historien om Marit Manta

-          Jeg skal hilse fra Marit Manta, sa fru Fantasia og slo seg ned ved siden av M.

-          Henne har jeg aldri hørt om, svarte M. – Hvor er det hun holder til?

-          Marit svømmer rundt i varme hav og leter etter mat nesten hele tiden.

 

-          Det rare er at Marit Manta bare spiser smådyr som hun siler ut fra alt vannet som går inn i munnen hennes. Hun er ikke farlig for andre fisk i det hele tatt selv om hun kan måle hele syv meter på tvers.

-          Marit liker å passe på at alt går for seg som det skal i havet selv om det ikke er mye hun kan gjøre annet enn å overvåke det som skjer. Ute i havet er det ingen land og ingen grenser. Alle kan svømme helt fritt hvor de vil. Hun har hørt at på landjorda er det noe som heter nasjoner med egne flagg og egne språk. Hva menneskene skal med det, er mer enn hun forstår. I havet deler de fleste på det meste selv om det er noen fisk som lever på samme plassen hele livet.

-          Marit har også hørt at tobeiningene også tror på mye rart. Hvorfor de gjør det, går over en vanlig fiskeforstand. Kan det være noe poeng i å gjøre livet så komplisert? Tobeiningene må gå på skole for å lære alt mulig. Til og med svømme er det mange som lærer på skolen. Svømme som er så lett! Alle fiskene kan jo svømme uten å måtte lære det.

-          Rett som det er kommer dykkere for å besøke Marit. Hun har prøvd å snakke med dem, men de bare slipper ut masse bobler og sier ingen ting. Det er tydelig at de gjerne vil være venner med Marit, men siden det er umulig å føre en skikkelig samtale med dem, svømmer Marit stort sett sin vei.

 

-          Det beste Marit Manta vet, er å ligge og drive i overflaten. Hadde det bare ikke vært for alle båtene og turistene som er der, kunne livet vært fint. Nå er det stadig vekk noen som dulter borti henne mens hun ligger der og slapper av. Mange båter har skarpe propeller som kutter henne opp.

-          Flynn Flyvefisk har sagt mange ganger til Marit at hun som har så store vinger, kunne jo forsøke å fly. I luften er det ikke så mange farer som truer. Marit har prøvd mange ganger, men det eneste som skjer, er at hun faller ned igjen med et kjempeplask.

-          Du må bare trene litt mer, sier Flynn. – Hva du mangler er skikkelige sterke flygemuskler. En vakker dag får du det nok til.

-          Jeg tror jeg nøyer meg med å se på deg, Flynn, bruker Marit å si. Det er i grunnen mye bedre bare å kunne svømme med rolige vingeslag.

Slig, slag, slute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: