torsdag 28. januar 2021

1001 godnatthistorier - 519. Historien om Lockert og Lohengrin Lås

 

519. Historien om Lockert og Lohengrin Lås

-          I kveld skal jeg fortelle om to som aldri blir enige, sa fru Fantasia og satte seg i fotenden av senga til M. – Når de møtes, må de stadig vekk diskutere hvem som er best.

-          Det hørtes rart ut, sa M. – Når begge to mener at de er best, kan det vel ikke være noe å snakke om. Det går jo an å bli enige om at de er uenige.

-          Ikke så lett når den ene heter Lockert Lås og den andre Lohengrin Lås. Særlig er det hardt for Lohengrin, for han er den eldste av de to.

 

-          Lohengrin Lås ble laget i 1771 av Låsmann Låsesmed og han har låst en kirkedør helt siden da. Det eneste han trenger er litt olje av og til for ikke å gå i vranglås.

-          Vranglås? Hva er det for noe?

-          Det er når alt låser seg og det ikke går an å få opp døren.

-          Men er det ikke derfor vi låser dører? For at det ikke skal gå an å åpne dem?

-          Vranglås er noe annet. Det er når det ikke går an å låse opp låsen på vanlig vis. Hvis det ikke går med olje, må Låsmann Låsesmed komme og ordne opp.

-          Men, men. Når Låsmann laget låsen i 1771, da lever han vel ikke lenger?

-          Nei, det gjør han ikke, men det er barnebarnsbarnet som ordner opp; han har samme navnet og er låsesmed han også.

-          Nå for tiden lever Låsmann av å lage Lockert Lås og andre slags låser. Lockert ser helt annerledes ut.

 

-          Hva som er inne i låsesylinderen hans, er en stor hemmelighet. Grunnen til det er at Tom Tyv ikke skal greie å dirke opp Lockert. I gamle dager var det ikke så vanskelig å få opp låser, men en sylinderlås krever virkelig fagkunnskap skal man få den opp.

-          Lockert har mange navnebrødre, det vil si låser som har samme navn som ham. En av dem er like stor som en låvedør og passer på alt gullet som er innenfor.

 

-          Når Lockert Lås er så kjempestor, er det ikke lett å få ham opp. Da Lohengrin Lås ble laget, var det ingen som tenkte på at det gikk an å lage slike store dørlåser. Det ble først nødvendig da det ble slutt på å lage gullpenger. Nå brukes papirpenger i stedet eller bare kredittkort eller bankkort. Alle gullpengene og Gulleik Gullklump ble smeltet om til gullbarrer og lagret i store bankhvelv.

 

-          Gulleik Gullklump savner det frie livet han levde den gangen han var en helt vanlig gullklump. Nå blir han bare flyttet frem og tilbake inne i bankhvelvet og kommer aldri ut takket være Lockert Lås.

-          Du skal være glad for at du lever her, sier Lockert til Gulleik. – Du aner ikke hvilket hardt liv det var å være gull i gamle dager. Takket være meg er det blitt mer orden på ting. Tom Tyv har jeg ikke sett de siste årene. Da var det verre den gangen da Lohengrin Lås var den eneste låsen som dugde til noe. Det er derfor han stort sett har havnet på museum, mens det er jeg som blir brukt til å ta vare på hus og andre verdier.

-          Greit å vite at du passer på meg, sier Gulleik, men jeg kunne nå likevel tenke meg at jeg kunne komme ut i frisk luft av og til.

Lukk, lås, lute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: