fredag 15. januar 2021

1001 godnatthistorier - 507. Historien om Bruno Brunsaus

 

507. Historien om Bruno Brunsaus

-          Nå er det en som har ventet veldig lenge på å få komme med i godnatthistoriene, sa fru Fantasia og slo seg ned på sengekanten ved siden av M.

-          Han syntes nok det var på tide at jeg fortalte om ham siden Kjell Kjøttbolle var med i historie nummer 426.

-          Du tenker på Bruno Brunsaus, spurte M. – Men han var jo så vidt innom i historien om Kjell Kjøttbolle. Det burde jo være nok, synes jeg.

-          Da kjenner du ikke Bruno. Som de fleste andre her i denne verden har han store tanker om seg selv, selv om han må spille på lag med mange andre når han ligger på middagstallerkenen.

-          Jeg lurer nå på hva som er så spesielt med Bruno Brunsaus, da. Det vil jeg gjerne høre.

-          Tja, jeg vet ikke helt. Egentlig er Bruno en enkel fyr. Ikke vanskelig å lage. Først legger man en dugelig smørklatt i stekepannen og setter på sterk varme slik at smøret smelter og blir brunt. Det er nå det litt vanskelige begynner. Man tar i en passe mengde av Melvin Mel og lager noe som heter bruning. Det er viktig at det ikke blir for mye av Melvin for blandingen skal røres rundt i stekepannen hele tiden for å bli passe brun. Ikke så mye at det begynner å lukte svidd.

 

-          Når blandingen er blitt passe brun, er det tid for å spe den ut med væske for at den skal bli passe tykk. Det må røres hele tiden for at Bruno ikke skal klumpe seg. Fetteren til Bruno, Hvitting Hvitsaus, lages på samme måten, bare at smøret ikke brunes.

-          Skal Bruno Brunsaus bli skikkelig brun og fin, må han samarbeide med Steik Stekepanne. Det er ikke lett, for Steik gjør gjerne som han vil. Det hjelper ikke om Bruno roper at det blir for varmt.

-          Han steike, nå må du ta det med ro, pleier Bruno å si.

-          Men å stoppe Steik er ikke lett fordi han er laget av støpejern som holder veldig godt på varmen.

-          Du må røre mer, sier Steik til Konradine Kokke.

-          Jeg rører alt jeg kan, svarer Konradine. – Det er dere to som må samarbeide skal det ikke bli klumper i sausen.

-          Likevel går det som regel bra, og det blir brunsaus til slutt.

-          Da er alle sammen fornøyde. Steik Stekepanne kan kjøle seg ned mens han venter på å bli vasket. I kjøttkakegryta ligger Kjell Kjøttkake og venter på å få deilig brunsaus over hele seg.

-          Det er ikke lett å gjøre Kjell til lags, sier Konradine Kokke høyt, men stort sett blir han fornøyd hver gang.

-          Skal jeg gjøres til laks, sier Kjell Kjøttkake dypt nede fra gryta. – Og jeg som ikke kan svømme! Vet dere ikke at jeg har vannskrekk? Jeg er da ingen fiskekake! Har dere ikke lest i kokebok for menn at fisk er fisk og kjøtt er mat?

-          Nei, sier Konradine. – Den kokeboka har jeg aldri hørt om.

 

-          Men her er iallfall Bruno Brunsaus. Håper du blir fornøyd, sier Konradine Kokke.

Kikk, kokk, kute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: