søndag 17. januar 2021

1001 godnatthistorier - 509. Historien om Grim Gram

 

509. Historien om Grim Gram

-          I kveld skal jeg fortelle om bittebittelille broren til Kirsten Kilo, sa fru Fantasia og satte seg på sengekanten.

-          Det var han som het Grim Gram og ble sur fordi Kirsten Kilo fant seg i at folk ikke brukte det rette navnet hennes?  Kirsten Kilogram var for vanskelig å si for folk flest. Det husker jeg, sa M.

-          Det stemmer sa feen. – Jeg har ham forresten med her sammen med noen andre i gramfamilien.

 

-          Hei, sa Grim Gram. – Hyggelig å hilse på deg M.

-          Hmm, sa M. – Hvem er det som snakker?

-          Det er jeg. Jeg veier bare 5 gram. Av en eller annen grunn er det falt i mitt lodd å være så liten.

-          Falt i mitt lodd? Det har jeg aldri hørt før. Hva betyr det?

-          Det er min skjebne i livet å være et lodd som veier bare 5 gram. Av og til blir jeg gram i hu fordi jeg er så liten.

-          Gram i hu? Hvorfor skal du snakke så vanskelig?

-          Å være gram i hu er det samme som å være sint. Det trodde jeg du visste, spurte Grim Gram. Men du husker kan hende at kilo betyr tusen og at ett kilogram er tusen gram?

-          Ja, det husker jeg.

-          Da er det vel plass i hodet ditt til en ting til, tenker jeg. Jeg vet om et lodd som veier hundre gram eller ett hektogram? Hekto betyr hundre. Jeg kunne fortelle deg mye mer, men det tror jeg du får høre i andre godnatthistorier.

-          Men jeg lurer på en ting, spurte M. – Du som er så liten kan jo rett og slett bli borte, mistet eller rotet bort. Er du ikke redd for det?

-          Jeg redd! Nå må jeg nesten le. Vel kan jeg forsvinne på den måten at det loddet som er lille meg blir mistet. Men jeg er alt for viktig til å bli borte. Alt bygger egentlig på meg, både kilogram og milligram og mye annet som har med vekt å gjøre. Nei, jeg er trygg på det. Jeg blir aldri borte. Jeg og Merlin Meter kommer aldri til å bli borte så lenge det er noen som trenger å veie og måle.

-          Er du sikker på det, spurte M.

-          Klart det, sa Grim. – Bare ta en tur i butikken og se på alt som selges der. Tar jeg ikke feil, så står det gram eller kilo på alt det som selges bortsett fra det som måles i liter.

-          Du tenker på Melker Melk og Connie Cola?

-          Nettopp! De to særingene og noen til har ikke forstått at det meste handler om vekt, og da kommer man ikke unna meg. Men ikke si det til dem. Da kan de bli sure. Melker Melk er ikke god når han blir sur. Nå vet du forresten grunnen til at de som måles i liter og vi som veies i gram står på forskjellige steder i butikken. Vi har aldri greid å bli enige om hva som er best av gram eller liter. Derfor blir vi plassert i hver våre hyller.

-          Åja, sa M. – Det visste jeg ikke.

-          Nå vet du det, svarte Grim Gram. – Men nå tror jeg at jeg må ha skjønnhetssøvnen min. Godnatt til deg.

Gram, grim, grute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: