lørdag 30. januar 2021

1001 godnatthistorier - 521. Historien om Byrg Bygg

 

521. Historien om Byrg Bygg

-          I kveld skal jeg fortelle om en fyr som er skikkelig snerpete, nemlig Byrg Bygg, sa fru Fantasia og satte seg ved siden av M.

-          Hva slags bygg er han, mon tro, spurte M. – Er han et vanlig hus eller noe helt annet?

-          Nå kan du jo gjette. Han bor på en bondegård.

-          Han kunne vel vært en låve. Eller et fjøs. Men da hadde han sikkert hatt et annet navn?

-          Byrg elsker å stå sammen med mange andre. Særlig når sønnavinden stryker ham gjennom håret.

 

-          Når Vegard Vestavind eller Sølvi Sønnavind rufser i byggåkeren er det som å se utover sjøen en vindfull dag. Det er nok alle snerpene han har i toppen som gjør at han bølger slik.

-          Da vet jeg hvem han er, sa M. - Han er av samme slaget som Harald Havre og Vera Hvete.

 

-          Når våren nærmer seg, blir Byrg Bygg utålmodig, fortsatte feen. - Han maser stadig på Bjørnar Bonde om det ikke snart er tid for å bli sådd. Bjørnar er vant med maset til Byrg og venter til det er såtid. Det bør være litt varme i været og jorda må være passe fuktig, prøver Bjørnar å si.

-          Hele sommeren står Byrg i åkeren og venter på skuronna. Da kommer Skule Skurtresker ut på åkeren. Han brummer slik at Byrg nesten blir redd, men det er greit å bli høstet før høstregnet setter inn.

 

-          Byrg kunne nok ønske at han ble mer brukt til menneskemat, men dessverre duger han ikke i brødbakingen. I gamle dager ble han mye brukt til noe folk kalte for vassgraut. Det var enkel og grei mat. Vann ble kokt opp i en kjele og så ble byggmelet drysset oppi. Nå var det bare å røre skikkelig slik at grøten ikke klumpet seg. Vassgraut smakte kanskje ikke så godt, men man ble iallfall mett.

-          Nå for tiden blir Byrg Bygg helst brukt til dyrefôr. Dessuten blir han brukt til å lage øl og whisky. De to siste tingene bryr ikke Byrg seg særlig om. Ingen av dem smaker godt. Øl er surt og whisky er for sterkt på smaken. Byrg hadde i hvert fall ikke likt om det begynte å regne øl eller whisky fra skyene. Nei, takke meg til skikkelig regnvann, sier han. – Det går det an å drikke. Alle planter og de fleste dyrene liker best å drikke rent vann.

-          Byrg har snakket med Bertil Bekk som renner i åkerkanten. Bertil bare ler av Byrg når Byrg spør hvordan han hadde likt om det som rant i ham var øl, ikke vann. For ikke å snakke om whisky.

-          Det hadde ikke gått i det hele tatt, sier Bertil. - Da hadde vinmonopolet kommet og satt en stopper for det. Jeg hadde blitt tappet på flasker og ikke fått lov til å renne. Hva slags liv hadde det vært for en som meg? Hvordan ville Bo Bekkeørret greid seg om han skulle svømme rundt i øl eller whisky? Vi får være glade til at når det regner, er det rent vann som kommer ned. Der ser jeg forresten at det er en regnbyge på gang i vest.

 

-          Jeg håper den ikke er for kraftig, sier Byrg. – Nå er det ikke lenge igjen før jeg skal bli tresket, og Skule Skurtresker liker ikke når åkeren er slått flat.

-          Det ordner seg nok, svarer Bertil Bekk. – Jeg kjenner på meg at det er for tidlig for høstflom når vi bare er i begynnelsen av august.

Byrg, berg, bute, så var den historien ute.

Fru Fantasia tok på seg drømmekappen. Med tryllestaven drysset hun litt stjernestøv over sengen til M, og så var hun plutselig borte. Men kan hende kommer hun tilbake en annen kveld?

 

Ingen kommentarer: